Julia Donaldson: Ružna petorka

Ilustrirao: Axel Scheffler
Preveo: Krešimir Krnic
31 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3-7 godina

Kad nam je stigla slikovnica Ružna petorka, klinci su je naravno prvi dohvatili da vide o čemu se tu radi. Već sam vam ranije pisala da su pravi ovisnici o slikovnicama Julije Donaldson i da smo pročitali sve prevedene na hrvatski jezik. Već se pomalo i sami kuže u slikovnice, autore i ilustratore pa vrlo često prepoznaju potpis nekog autora, pogotovo kada se radi o stihovima. Slikovnicu smo prvi put zajedno pročitali tu večer kad smo ju dobili, prije spavanja. I odmah su graknuli da je "ko Grubzon" 😀


Valjda su ih stihovi, životinje, nabrajanje i ilustracije podsjetile na Grubzona. A mene je slikovnica uistinu dirnula. Ja se osobno divim gospođi Donaldson jer je u svom radu pronašla izvrstan recept kako privući djecu da čitaju njene slikovnice, da im budu zanimljive, iako su (barem se meni tako čini) jedna drugoj na neki način slične. Baš su dobro u The Sunday Timesu opisali dvojac Donaldson-Scheffler, napisavši da su Lennon i McCartney dječjih izdanja. I zaista jesu. Izdanja izlaze kao na traci, svako s prodajom većom od prethodnog.
A što je nagnalo Juliju Donaldson da napiše slikovnicu o ovim "ružnim" životinjama? Stavljam ružnim pod navodnike jer sam upravo zbog ove slikovnice počela razmišljati o tome kako zapravo uopće ne znamo zašto je nešto lijepo, a nešto ružno. Tko je prvi odredio pojam i sliku lijepoga kojima se društvo (uglavnom zapadnjačko) priklonilo pa je sve drukčije od toga, ružno. Želimo li da nam djeca odrastaju u takvom društvu gdje je sve drukčije i različito, automatski odbačeno i neželjeno? Nadam se da je vaš odgovor jednak mojemu-ne želimo. A ne želi niti Julia Donaldson pa je, ponukana događajima na safariju južnoafričkom savanom (primijetila je da se velika pozornost pridaje Velikoj i veličanstvenoj afričkoj petorci koju čine lav, leopard, nosorog, bivol i slon, a da se neke druge životinje zbog svog izgleda u potpunosti zapostavljaju) odlučila to barem pokušati promijeniti. Napisala je slikovnicu o Ružnoj petorci u kojoj su nubijski strvinar, pjegasta hijena, gnu, marabu i bradavičasta svinja. Možda za neke od ovih životinja niste ni čuli, ne znate kako izgledaju, ali vjerujte mi, poslije čitanja ove slikovnice, ma koliko one mislile da su ružne-prirast će vam srcu. Ovo je jedna od onih slikovnica u kojoj je moguće zagrebati ispod površine i otkriti čitav niz poruka i pouka, a isto tako ju iščitavati na nekoliko različitih problemskih razina.
Slikovnica započinje opisom afričke savane i svih onih lijepih životinja koje uvijek vežemo uz Afriku.



"Koja je to divna slika! - Ali čekaj! Tko je kvari?
Kakav to stvor nama stiže, ružan otkud on doluta?
Štrkljaste on ima noge, a brada mu jarko žuta!
Prsa su mu naborana, kost i koža odostraga-
Da kažemo "običan je", procjena bi bila blaga."

Prva se iz Ružne petorke pojavljuje ženka gnua. Za njom slijede ženke hijene, nubijskog strvinara, bradavičaste svinje i marabua. Mene je pri prvom čitanju malo iznenadilo koliko puta se pojavljuju riječi rugoba/ružni u različitim oblicima. Točno 39 puta, plus još neke riječi poput odvratni, gadni. Naravno da su odmah krenula pitanja mojih klinaca:
Zašto su oni ružni? Mama, jesu oni tebi ružni? Jesu li oni zbog toga tužni? Zašto ih ne vole?
Neka vas to ne uplaši, jer završetak slikovnice će opravdati sva očekivanja. I više. Nakon što se ova naša Ružna petorka okupi i zapjeva:

"Pet rugoba ovdje stupa, stvarno ružne svih smo pet.
Kad vide da dolazimo, razbježi se cijeli svijet.
Zar tim gadnim stvorovima sudbina to nije gorka?
Baš ružna smo mi petorka, baš ružna smo mi petorka..."



opet ćemo, po ne znam koji put, spoznati što znači ljubav između djeteta i roditelja i kako su nevine dječje oči i njihovo poimanje svijeta. Njihovi mladunci će im dati do znanja da im nikad ne bi palo na pamet ni pomisliti da su ružne, da one same to nisu rekle.


Jer djeca ne gledaju svijet kao odrasli, njima su njihovi roditelji najbolji i najljepši i to je ono što trebamo cijeniti i opravdati. Tako i mladunci ove ružne petorke njima odgovaraju: 

"Ljupka ste vi baš petorka, zna to vaša beba svaka,
da ste slađi čak od meda iz pčelinjeg pčelinjaka.
I najljepša vi ste bića što ih znade ovaj svijet.
Jer krasna ste vi petorka,
najljepših vi ste pet."

Nema boljeg završetka i slavlja dječje ljubavi prema roditeljima od ovih stihova 💗
A svi stihovi su divni, rima je savršena, kao da je slikovnica pisana izvorno hrvatskim jezikom. Nemate uopće dojam da se radi u prijevodu, ali takve su sve slikovnice Julije Donaldson u izdanju Ibis grafike. O samoj autorici je valjda sve već rečeno i prije, divna je njena mašta i lakoća s kojom piše slikovnice. U blizini njene kuće postoji mala knjižara The Steyning Bookshop iz koje se online mogu naručiti njene slikovnice na engleskom jeziku. Čak štoviše, radi se o potpisanim primjercima pa svi mali veliki obožavatelji djela gospođe Donaldson mogu imati i jedan takav primjerak u svojoj kućnoj biblioteci.
A za one koji žele znati više, sve o autorici, njenim slikovnicama, a i o koječemu drugom možete pronaći na njenoj službenoj internetskoj stranici Julia Donaldson.
Ono što mi se dodatno sviđa u ovoj slikovnici je i to što je tekst na jednoj stranici dok je cijela druga stranica ostavljena za ilustracije čarobnjaka Axela Schefflera, izuzev posljednje dvije stranice. Kako kaže Julia Donaldson, ona mu ne puše za vrat da vidi kako će izgledati ilustracije, ostavlja mu slobode i vremena da ih dovrši, a on ju dosad nije razočarao. A nije niti nas. Divni su njegovi prizori afričke savane i životinja, baš kao da gledate neku fotografiju sa safarija. Boje i detalji su iznimni, a ilustracije savršeno prate tekst i upotpunjuju ga. Veliki je plus i što je slikovnica tvrdoukoričena te malo većeg formata jer sam primijetila da i moji klinci više vole taj veći format. Mala zabilješka na kraju slikovnice kaže da je papir korišten za tiskanje slikovnice dobiven od stabala koja rastu u održivim šumama što u današnje vrijeme nije mala i zanemariva stvar.
A za male, znatiželjne glavice na kraju slikovnice se nalazi mini enciklopedija u kojoj će saznati više o nekim afričkim petorkama: Velikoj, Ružnoj, Maloj i Stidljivoj.
Sve u svemu, jedna divna slikovnica s prekrasnom porukom i ilustracijama, malom enciklopedijom, na eko papiru. Pa tko može tražiti više 😉
Mi smo uživali u čitanju, a sad je red na nekom drugom! Zahvaljujući Ibis grafici, netko će u nagradnom darivanju na Facebook stranici Mali čitači osvojiti ovu slikovnicu. Pa zaigrajte!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes