Julia Donaldson: Zog i leteći liječnici

Ilustrirao: Axel Scheffler
Preveo: Krešimir Krnic
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3-6 godina

Čim nam je stigao paketić iz Ibis grafike, bacili smo se na čitanje jer klinci nisu mogli čekati ni trena da saznaju kakve vesele avanture čekaju Zoga i leteće liječnike u istoimenoj slikovnici Julije Donaldson i Axela Schefflera. Jako im se svidjela prva slikovnica o Zogu pa ništa drugo nisam očekivala  niti od nastavka. 


Karakteristika je svih slikovnica Julije Donaldson da im je zapravo poprilično teško odrediti preporučenu dob. Moji klinci pripadaju različitim dobnim skupinama (8, uskoro 6 i 2 godine), ali slikovnice navedenog dvojca se jednako sviđaju i najstarijem i srednjoj i najmlađoj članici Malih čitača. Ok, najmlađa ih ne može baš sasvim pratiti i često ne dočeka kraj, ali pokušava i sve je strpljivija svakim danom. Vjerujem da je dijelom za to zaslužna i rima kojom obično piše Julia Donaldson, a koju tako savršeno na naš jezik prevodi Krešimir Krnic.
Zog i leteći liječnici je slikovnica koja se nastavlja na priču o zmaju Zogu, no i ako niste čitali Zoga s vašim mališanima, možete čitati nastavak jer je oblikovan kao posebna slikovnica. Leteće liječnike čine vitez Brzojaša Veliki, kraljevna Zlatka i Zog-leteći zmaj. Njihova je misija pomagati svima, od morske sirene koja je izgorila na suncu i jednoroga kojem je izrastao višak roga do prehlađenog lava.


Na jednoj od svojih pomagačkih misija, leteći liječnici odluče posjetiti Zlatkinog strica-kralja. No, stric je ljut što je Zlatka liječnica i smatra da joj je mjesto na dvoru kao i svakoj pravoj kraljevni.

"Kralj naloži svojoj straži
da je uhiti i zatvori.
Zlatka razljuti se jako
i svim silama se bori."



Zog i vitez Brzojaša Veliki su je pokušali osloboditi, no bezuspješno. Zlatkin stric kralj se naglo razboli i nitko nije znao od koje bolesti boluje. Osim Zlatke. Njoj je odmah bilo jasno da se radi o narančastoj groznici pa je poslala svoje leteće prijatelje po sastojke za lijek.

"Mljeven rog od jednoroga, šmrcaj nekog moćnog lava,
od sirene ljuske, sluzi, malo sira-smjesa prava."

Već nakon prve žlice lijeka, kralj je bio bolje. Kako je shvatio što je Zlatkin poziv, oslobodio ju je te je ona sa Zogom i vitezom Brzojašom Velikim pošla u nove avanture.


Zog i leteći liječnici je divna slikovnica koja nosi poruku da svi, i djevojčice i dječaci, mogu postati ono što žele, ako se potrude i da se, ako je to ono što zaista žele, trebaju zauzeti za sebe pa makar to značilo i suprotstavljanje članovima obitelji. 
Malo većih dimenzija od uobičajenih i s papirom napravljenim od stabala iz održivih šuma, ova je slikovnica prava poslastica.
Ilustracije Axela Schefflera odlično upotpunjuju ovu priču u stihovima i čine ju nevjerojatno zanimljivom. Ne znam što je to točno u ilustracijama ovog majstora da toliko privlače djecu, a i odrasle. Nedavno sam bauljala malo po internetskoj stranici ovog talentiranog njemačkog ilustratora koji živi u Engleskoj i moram priznati da su mi se jako svidjeli i on i njegovi radovi. Na njoj možete pronaći neke fotografije iz Axelovog djetinjstva koje jasno pokazuju da je odmalena volio slikovnice i crtanje pa nije ni čudo da mu je to postao posao. Od samih njegovih ilustratorskih početaka prisutan je prepoznatljiv stil kojeg možemo vidjeti i u njegovim najnovijim slikovnicama. Kaže da je ilustrirao preko 120 slikovnica, a sa Julijom Donaldson surađuje tako da ona napiše tekst, a on iz njega crpi inspiraciju i stvara nevjerojatne ilustracije. Prvo crta običnom olovkom, a zatim koristi drvene bojice, tintu u boji i kistove. I jedna zanimljivost, kaže da je sličica Grubzona skrivena negdje u svim slikovnicama koje je radio sa Julijom Donaldson nakon Pužice, kitove družice. Pa, potražite ga i javite jeste li ga uspjeli pronaći, mi nismo.
Čitajte Zoga i leteće liječnike i zapamtite-djevojčice su toliko mnogo više od samih princeza!
Zahvaljujući Ibis grafici, primjerak ove slikovnice možete osvojiti na Facebook stranici Malih čitača pa požurite 😉






Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes